Koninklijke onderscheiding voor Ben van der Knaap

Sneek, 9 februari 2018

Oud-directeur Ben van der Knaap van Theater Sneek is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding vrijdagavond uit handen van commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok. Dit gebeurde tijdens de Bonte Sneeker Avond in het theater.

De heer Van der Knaap uit Feanwâlden nam vorig jaar afscheid van het theater waar hij bijna tien jaar bij betrokken is geweest. Toen hij in Sneek kwam, was er volgens de heer Brok geen theaterbeleving in de stad. Dat is onder leiding van Van der Knaap compleet veranderd. Hij begon met voorstellingen in onder meer het oude postkantoor en de Noorderkerk.

Ondertussen werkte hij aan de plannen voor het nieuwe theater. Cultuur Kwartier Sneek, waar Theater Sneek onderdeel van is, werd in 2012 geopend door toenmalig Koningin Beatrix. In de eerste vijf jaar kwamen er 300.000 bezoekers. Van der Knaap zorgde dat er theateraanbod was voor alle lagen van de bevolking. Het theater is dankzij zijn inspanningen nu van grote betekenis voor de regio.

Voor zijn komst naar Sneek was hij directeur van Tryater. Daarvoor was hij betrokken bij het Ro Theater in Rotterdam. Dit jaar is Van der Knaap vanuit Cultuur Kwartier Sneek als producent bezig met At the Watergate. Een groot Europees jeugd muziekfestival in Sneek, in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018.

Foto’s: Henk Doevendans