European Youth Music Festival 2018

Het is Cultuur Kwartier Sneek gelukt om het gastheerschap van het European Youth Music Festival (EYMF) binnen te halen. Met ongeveer 1.000 optredens in drie dagen behoort het tweejaarlijkse festival tot de grootste muzikale evenementen van Europa. Het festival vindt rond Hemelvaartsdag 2018 plaats.

Het EYMF wordt onder de vlag van Culturele Hoofdstad 2018 georganiseerd. Vrijdag ondertekenden Lieuwe Toren (directeur-bestuurder Cultuur Kwartier Sneek) en Oeds Westerhof (Culturele Hoofdstad 2018) in Sneek een overeenkomst. Dit in aanwezigheid van wethouder Mirjam Bakker (Súdwest-Fryslân) en Ben van der Knaap (directeur Theater Sneek).

Toren: ‘We verwachten zo’n 30.000 bezoekers die, verdeeld over veertig podia, luisteren naar de concerten van talentvolle musici, afkomstig uit meer dan twintig Europese landen. Er doen 5.000 tot 8.000 muzikaal geschoolde leerlingen en studenten mee.’

In de dagen voor en na het evenement worden ook tal van congressen georganiseerd, zodat het EYMF in totaal vijf dagen duurt. De opening is aan stadsgracht De Kolk, pal voor de iconische Waterpoort.

De concerten zijn binnen en buiten, onder meer op vijftien verschillende aanlegplaatsen voor boten. Het inhoudelijke programma is nog niet bekend. Toren verklapte tijdens de ondertekening al met ‘zeer aansprekende namen’ te komen.

Het EYMF werd al in steden als Budapest, Linz en Trondheim gehouden. In 2016 maakt het evenement deel uit van het programma van San Sebastian, European Capital of Culture 2016.

Wethouder Mirjam Bakker noemt de komst van het festival een verrijking voor de stad Sneek en gemeente. ‘Voor en rond het evenement zullen we met onze onderwijsinstellingen, ruim participeren. Hoe? Dat gaan we met elkaar bespreken. Maar reken er op dat er veel meer dan alleen een muziekfeest gehouden wordt.’

Bel voor meer informatie contact met het EYMF-informatiepunt: 0515 – 433 085.


IMG_7047

Bekijk hier een sfeerimpressie van een kolkconcert bij de waterpoort in Sneek.