BLOG: VAMOS! A Sneek – door Astrid Koops-Tippersma

‘Yo me voy!’, historische woorden van voetbaltrainer Louis van Gaal, op 20 mei 2000 in Barcelona. Tevens de titel van een nummer van 1 van Mexico’s beste zangers, Juan Gabriel. Maar ook, als je deze zin vertaald in het Nederlands, al vaak gebruikt. Namelijk: ‘Ik vertrek!’ Naar het populaire gelijknamige tv-programma. En dat is precies wat de dames in ‘VAMOS!’ gaan doen: afreizen naar Spanje!

Maar willen we dat (soms) stiekem allemaal wel? Alles achterlaten in Nederland om een nieuw leven en carrière elders op te bouwen. Op weg naar avontuur, het waarmaken van je droom. Zonder kennis van de taal en totaal onwetend je ‘bouwval’ betrekken. Daarom is het stuk meteen zo herkenbaar. Nagenoeg iedereen kan zich wel inleven in de situatie van één van de drie zeer uiteenlopende vrouwen. Want wie zijn eigenlijk de hoofdrolspelers in deze musical?

Linda (35) is een echte huismus. Dol op koken, maar dan wel de Hollandse pot. Ze heeft weinig grenzen overschreden in haar leven, laat staan de Nederlandse. Succesvolle zakenvrouw Puk (42) daarentegen zoekt ze op. Ze gaat nooit de deur uit zonder juwelen om haar nek en een pakje nicotinekauwgom in de ene en sigaretten in haar andere zak. Vrije geest Hadewych (53) heeft man en kind verlaten, ‘gaat altijd op haar gevoel af’ en vindt naakt in de achtertuin dansen met volle maan de normaalste zaak van de wereld.

Oftewel Cystine Carreon, Carolina Dijkhuizen en Lenette van Dongen. Bijgestaan door een aantal geweldige multitalenten. En Johnny Kraaijkamp, die een CV heeft waarmee we thuis drie slaapkamers kunnen behangen. Met deze glansrijke driedubbelrol als, tot zover, laatste uitbreiding. Ik heb werkelijk genoten deze avond in Theater Sneek. Prachtige liedjes, verpakt in een wervelend stuk met avontuur, verdriet, actie en vooral veel humor.

Positief en blij verrast was ik door het spel van Cystine, die ik tot nu toe alleen maar kende als de angstaanjagende Tippi Wan in de serie Gooische Vrouwen. Ook de veelzijdige Lenette drukt op haar eigenzinnige en grappige manier een vette stempel op het stuk. Maar dan Carolina… Wat een ware, volgens eigen zeggen, ‘powerbitch’! Een dijk van een stem, heerlijk acterend, over the top en  een uitstraling waar je u tegen zegt. Verrassend avondvullend theater. Dus ik kan alleen maar zeggen: Vamos a VAMOS! De show toert nog tot en met maart 2018 door het hele land.

Astrid Koops-Tippersma