BLOG Tour ‘Forever Amy’ in Europa meest enthousiast ontvangen in… Sneek door Astrid Koops-Tippersma

Sneek, zaterdag 28 oktober 2017

De oud-bandleden van Amy Winehouse toeren, in wisselende samenstellingen, al geruime tijd samen met jazz zangeres Alba Plano door Europa. Met een waardig eerbetoon aan de op 23 juli 2011 veel te jong overleden legendarische Engelse singer-songwriter. Naast onder andere Rusland, Spanje, België doen ze al geruime tijd Nederland aan. Voor het eerst op 13 september 2016  in Vlissingen. De   (voorlopig) laatste tribute zal op 15 december as. in The Clapham Grand te London zijn. Maar waarom was het op de avond van 28 oktober jl. nou zo succesvol in Theater Sneek?

Dat vraag ik aan de zangeres Alba Plano. “Het is ècht een goed publiek! In tegenstelling tot België, waar men meer luistert en ‘respectful’ is, waren de gasten in Sneek ‘noisy and brilliant’”, aldus de van oorsprong Siciliaanse performer. Volgens mij kwam dit mede door een aantal Engelse fans die mij tijdens de afterparty vertellen dat ze alle nummers mee kunnen zingen en dus zeer enthousiast reageerden op het optreden van deze samengestelde band. In Sneek bestaande uit: Dale Davis, Hawi Gondwe, Ben Edwards, James Hallowell, Stuart Anning en Dave Temple. Stuk voor stuk geweldige muzikanten die samengewerkt hebben met Amy Winehouse.

De ode aan deze uitzonderlijke Britse jazz- en soulzangeres, is een mix van prachtige nummers, originele beelden van Amy en korte interviewfragmenten van haar bandleden. Waarbij volgens de spontane zangeres, die al geruime tijd woonachtig is in London, bewust gekozen is om het niet een ‘verkleedpartij’ te laten worden. Dus geen typisch Amy-kapsel, tatoeages of korte jurkjes, maar wel een weergaloos performance van een vrouw die al sinds haar 12e zingt. Als ze op haar 24e de jazz ontdekt, met als bron van inspiratie Dinah Washington, is de basis gelegd voor haar carrière. En ziedaar meteen de link met Amy Winehouse! Tot slot nog haar persoonlijke favoriet. “Als ik er echt 1 moet kiezen, dan is het ‘I heard love is blind’ (van het album ‘Frank’)”, sluit de artieste af. Zelf geef ik de voorkeur aan het openingsnummer ‘Tears dry on their own’ (album: ‘Back to Black’).

Waren er ook mindere puntjes te noemen? Helaas wel… Van diverse kanten hoor ik dat het geluid met name boven, niet echt mooi klinkt. Met als gevolg diverse mensen die na de pauze op een andere plaats in de zaal gaan zitten. Ook de zangeres is niet altijd goed te verstaan en komt met name voor de pauze, niet volledig tot haar recht. Echt jammer, maar gelukkig klinkt het tweede deel, met als  klapstuk het uptempo ‘Valerie’ wel weer helemaal top. En dan wordt het uiteindelijk die gedenkwaardige en bijzondere avond, met heel veel sfeer in een bijna uitverkochte theater.

Astrid Koops-Tippersma