BLOG: Musical: Was getekend, Annie M.G. Schmidt door Suzanne Pruim

6 oktober 2017.

-‘Nooit een acht, en dat is iets waar ik op wacht’- Annie M.G. Schmidt

Deze zin. Precies waar de musical om draait. Dat gevoel. Altijd een zeventje of minder zijn…nooit een acht.

Op zolder zoekt Flip, de zoon van Annie M.G. Schmidt, naar een ring van zijn moeder voor Madame Tussauds. Hij vindt tijdens zijn zoektocht een koffertje bedekt met stof. Als hij deze opent, blijkt het vol te zitten met brieven van Annie. Geïntrigeerd door wat hij leest verdiept hij zich in de voor hem onbekende wereld van de ‘vrouw achter de typemachine’.

Deze onbekende wereld wordt op een prachtige en creatieve manier uitgediept. Als een soort Scrooge uit ‘A Christmas Carol’ neemt Annie haar zoon mee op reis door haar leven. Al snel wordt duidelijk dat haar jeugd niet gemakkelijk is geweest. Annie M.G. Schmidt was vrij in haar hoofd, daar waar al haar prachtige fantasieën vorm kregen. Ze voelde zich daarentegen een gevangene in het werkelijke bestaan. Annie was onzeker, vond zichzelf niet veel. Nooit een acht. Ze werd geleefd. Was op zoek naar liefde. Nam verkeerde beslissingen. Dit alles ontdekt Flip, die zichzelf al tijden afvraag wie hij nou eigenlijk is. Ook hij voelde zich nooit een acht… miste een moeder en haar moederliefde.

Gelukkig wordt het emotionele levensverhaal met veel humor, dans en anekdotes omlijst. Uiteraard ontbreken ook Annie M.G. Schmidt haar bekende liedjes niet. Zo is de musical toegankelijk voor een breed publiek.

Vanaf het balkon heb ik genoten van deze enthousiaste en ijzersterke cast, maar ook van een sfeervol publiek dat er zin in had! Wat een warme zaal! Wat een fijn gevoel om daar een paar uur deel van uit te maken!

Ik zou zeggen: Kom ook eens zo’n gezellige avond bij Theater Sneek beleven! Zeer de moeite waard! Een dikke acht!

Was getekend, Suzanne Pruim.