BLOG: Mooi weer vandaag door Aly Jacobi

21 januari

Mooi weer vandaag is een tragikomedie geschreven door David Storey in 1970. Sindsdien is het stuk een aantal malen opgevoerd in Nederland door toneel-gezelschappen. Toch wilde Bram van der Vlugt, dit stuk heel graag weer op het toneel brengen. Deze tragikomedie te spelen, is een grote uitdaging voor acteurs.

We zien een eenvoudig decor, wat hoofdzakelijk bestaat uit een paar tuinstoeltjes op een plateau van grote grijze stenen. Een oudere man, Arnold (Bram van der Vlugt), zo op het eerste gezicht, een nette en beschaafde man neemt in alle rust plaats op een van de stoeltjes. Vervolgens komt Max (Bart Klever) langslopen, hij draagt een doorzichtige regenjas. Je weet het immers maar nooit met dit weer, aldus Max. Zij beginnen een gesprek, de tegenstelling tussen beide mannen is zichtbaar groot. Arnold is rustig en bedachtzaam, Max daarentegen erg beweeglijk en spraakzaam. Hun gesprek gaat over van alles en nog wat. Als het gesprek serieus dreigt te worden, wordt er een opmerking over het weer of over één van de vele familieleden van Max gemaakt.

Dan verschijnen twee dames op het toneel, Greta (Malou Gorter) en Cathrien (Nettie Blanken). Zij zijn het tegenovergestelde van beide heren, zij zijn volkse typetjes en een tikkeltje ordinair. Terwijl Cathrien regelmatig een hysterisch lachje laat horen, is Greta
vooral bezig met de vraag waarom zij daar nu zijn met z’n allen en wie ze eigenlijk zijn. Hun gesprekken gaan over voorbijgangers, het weer, herinneringen van vroeger, over niets… Vervolgens komt Fred (Marco Koot) op, hij tilt de stoelen herhaaldelijk boven zijn hoofd. De anderen zijn een beetje bang voor hem, er wordt gezegd dat hij een hersenoperatie heeft ondergaan.

Het is niet helemaal helder waar het stuk zich afspeelt. Wel duidelijk is dat alle vijf personen elkaar kennen, maar waarvan? De gesprekken die zij met elkaar voeren, leiden tot niets, blijven oppervlakkig. Een ieder heeft wat te verbergen. Er wordt geflirt, gelachen, maar wanneer een gesprek dieper gaat, wordt het afgekapt met de opmerking “Mooi weer vandaag”. Echt contact maken wil maar niet lukken. Dit toneelstuk houdt ons een spiegel voor, in de echte wereld is het toch precies zo? We praten wel met elkaar, maar langs elkaar heen.

Een groot compliment voor alle vijf spelers. Zij weten met hun lichaamstaal en gezichtsuitdrukking heel goed weer te geven wat zij niet hardop uitspreken. Vooral het uitbeelden van de innerlijke strijd en tegelijkertijd de machteloosheid in combinatie met onafgemaakte zinnen hebben op ons grote indruk gemaakt. Wees niet bang dat er alleen maar tragiek te zien is, nee integendeel er valt ook nog genoeg te lachen met “Mooi weer vandaag”. Een indrukwekkend stuk met een lach en een traan!!

Aly Jacobi