BLOG: Bokwert Kulturele Hoofdplaats 2018 door Aly Jacobi

Zondag 8 oktober 2018

Vandaag zien we de tweede voorstelling van de reeks “Bokwert Kulturele Hoofdplaats 2018.” Net als de première van gisteravond, is ook deze voorstelling uitverkocht. De titel “Bokwert Kulturele Hoofdplaats 2018” zorgt voor vraagtekens. Dat is Leeuwarden, toch? Het stuk gaat over een klein Fries dorp dat onverwacht de gelegenheid krijgt, de Kulturele Hoofdplaats 2018 te worden. Wat voor invloed dit heeft op de inwoners van Bokwert, wordt al snel duidelijk.

De voorstelling speelt zich af in de bestuurskamer van het Plaatselijk Belang. De zes aanwezige bestuursleden kunnen het maar niet met elkaar eens worden. Het blijkt dat het wonen in hetzelfde dorp, niet garant staat voor een gevoel van “samen de schouders eronder zetten”. In tegendeel, er spelen juist veel onderhuidse irritaties, die worden geuit door kribbige opmerkingen. Diverse kwesties zetten de onderlinge verhoudingen op scherp. Wil Bokwert überhaupt wel Kulturele Hoofdplaats 2018 zijn? Welk monument moet er komen en in wat voor vorm? Hoe moet het logo er uitzien?

Op een humoristische en soms schrijnende wijze, komen verschillende maatschappelijke kwesties aan de orde. Er wordt naar hartenlust gespeeld met het Bokwerts, Fries, Nederlands en Engels. Woorden uit deze talen, worden voortdurend door elkaar heen gebruikt en verbasterd. Treffend is, dat het enige bestuurslid wat niet geboren en getogen is in Bokwert, degene is die probeert de saamhorigheid te bewaren.

Het eenvoudige decor zorgt ervoor dat de beide hoofdrolspelers moeiteloos van rol kunnen wisselen. Jan Arendz en Marijke Geertsma spelen namelijk elk 3 rollen. Het is bewonderenswaardig hoe vloeiend zij van het ene naar het andere karakter overgaan. Het is uiteindelijk Anneke Hondema die, in haar rol van gedeputeerde Sietske Poepjes, uitsluitsel mag geven of Bokwert de Kulturele Hoofdplaats 2018 wordt. Leuk detail is dat zij een jas van de echte Sietske Poepjes draagt, tijdens deze voorstelling.

Eén ding is zeker, het publiek heeft zich uitstekend vermaakt, veelvuldig werd er gelachen. De acteurs werden na afloop dan ook beloond met een daverend applaus en een staande ovatie. Wilt u ook genieten van dit Friestalige theater, wat uitermate geschikt is voor een wat ouder publiek, raadpleeg dan de site van JMteaterwurk.

Aly Jacobi