Programma van vierde editie Friese UITmarkt bekend

Sneek, 5 september 2017

De organisatie van de Friese UITmarkt, de traditionele aftrap van het nieuwe culturele seizoen in Súdwest-Fryslân, heeft het programma helemaal rond. Op zaterdag 9 september vinden op vijf podia langs de Westersingel, Julianastraat en de Kerkgracht in Sneek meer dan dertig optredens plaats op het gebied van muziek, dans, theater en musical.

Voor aankomende zaterdag worden stevige buien verwacht, wat uiteraard een domper zou zijn voor het festival dat zich buiten afspeelt. Maar de Friese UITmarkt gaat hoe dan ook door, met mogelijke schuilpunten bij Kunstencentrum Atrium en Theater Sneek.

Ruim 30 optredens
Tijdens de Friese UITmarkt vinden meer dan dertig optredens plaats. Daarbij een groot aantal bands, waaronder La Whaai, Soundboxx en orkesten als On The Move en de Bogerman Bigband. Ook zijn diverse koren van de partij, zoals Femmes Pur Sang, MJKS-mannen Martini Majeur en Muziektheater Tinto, net als MUZT Musicalopleiding dat trakteert op een openbare repetitie van de voorstelling ‘De 10e van MUZT’ (op 16 en 17 september te zien in Theater Sneek). Naast de optredens is er een culturele markt met kraampjes van allerlei ambachten, galeries en musea. Op terrassen langs het water zijn hapjes en drankjes te verkrijgen.
2017_Friese Uitmarkt_blokprogramma_verandering

LF2018-plein
Op de Friese UITmarkt worden diverse Zuidwest Friese-hoogtepunten uit het Leeuwarden-Fryslân 2018-programma gepresenteerd. In samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân is hiervoor een speciaal plein ingericht. Onder andere At the Watergate staat in de spotlights. Het festival-programma van 8 tot en met 11 mei 2018 bestaat onder andere uit een grote openingsceremonie bij de Waterpoort, een congres, een optocht van deelnemende muzikanten langs horecagelegenheden in Sneek (‘Walking Jazz’), randprogrammering met het basisonderwijs en middelbaar onderwijs en circa 1.000 optredens met getalenteerde, jonge muzikanten uit heel Europa.

Werving vrijwilligers voor At the Watergate
Om 7.000 jonge musici en 50.000 bezoekers te kunnen verwelkomen zijn veel vrijwilligers nodig. Tijdens de Friese Uitmarkt start de werving. Om 11.00 uur opent At the Watergate de Friese Uitmarkt met muziek vanaf het xxx-bootje dat in de Kerkgracht voor Theater Sneek ligt. Een omroeper zal de start van het inschrijven als vrijwilliger aankondigen en de aanwezigen verwijzen naar de ATW-stand op de kade. Het bootje, dat figureert in een van de campagnebeelden van At the Watergate, wordt komende zaterdag vervolgens ingezet als pontje tussen CKS-plein en LF2018-plein.

DOS
De Friese UITmarkt wordt georganiseerd door de DOS (Directeuren Overleg Súdwest Fryslân) en heeft tot doel om een nog groter cultureel aanbod te creëren, door samenhang, aantrekkelijkheid en dwarsverbanden te benadrukken en te etaleren. In het gevarieerde aanbod van de participanten op de Friese UITmarkt zal er aandacht zijn voor de verbinding van cultuur, kunst, taal, onderwijs, talentontwikkeling en educatie. De drie voorgaande edities trokken telkens rond de 6.000 bezoekers.